Polatlı'nın en çok okunan habercisi

  • Dolar 32.5197
  • Euro 34.8806
  • GR ALTIN 2475.0
  • ÇEYREK 4081.5

  • 12 Nisan 2020, Pazar 2:19
HamzaKabasakal

Hamza Kabasakal

Polatlı'da Sokağa Çıkma Yasağı: İlk Gün İzlenimlerim

 İlk defa sokağa çıkma yasağı ile karşılaştığımı belirtmek istiyorum.

Araştırmalarım neticesinde sokağa çıkma yasağı ile edindiğim bilgilerde; Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı son olarak, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında ilan edilen sıkıyönetim döneminde uygulandı. Darbe sonrasında başlayan sokağa çıkma yasağı 1 Ağustos 1982'den itibaren kaldırıldı.

Sokağa çıkma yasağının ikinci uygulandığı alan ise nüfus sayımları oldu. 1927'den bu yana 5 yılda bir yapılan nüfus sayımı, uzun yıllar tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ile yapıldı. Ancak, nüfus kayıtlarının Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne geçilmesi 2003'de son kez sokağa çıkma yasağı ile sayım yapıldı ve 2007'den itibaren yasak uygulaması kalktı.

Doğu ve Güneydoğu'da uzun süren OHAL dönemi ve sonrasında kısmi sokağa çıkma yasakları uygulandı.

"Çözüm süreci"nin sona ermesinin ardından PKK'ye karşı başlatılan Hendek operasyonları kapsamında Kürt sorununun çözümüne dönük sürecin sona er 16 Ağustos 2015'ten 1 Ocak 2019'a kadar, 11 il ve 51 ilçede toplam 351 kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Sokağa çıkma yasağının 1. gününde ki izlenimlerimi aktarmadan önce; 

Hükümetin 2 saatlik bir süre zarfında sokağa çıkma yasağını duyurması ne kadar yanlışsa, halkında 2 saatlik süre zarfında fırınlara ve marketlere doluşması bir o kadar yanlıştı. Bu karar sonuçta bir virüsten korunmak amacıyla alınmış bir karardı. Karar duyurulurken, vatandaşlara gerekli bilgi verilmedi ve insanların sosyal mesefa kuralını unuturak marketin içine ya da fırının içine yığılması benim gözümde bir intihar sebebidir. 

Gelelim sokağa çıkma yasağının 1. gününde Polatlı'daki izlenimlerime; 

* Polatlı halkı yasağa tam anlamıyla uydu. Sanırım ben, polis, belediye çalışanları, fırıncılar ve eczacılardan başka kimse sokakta yoktu. Bildiğiniz hayalet şehire dönmüştük. Polatlı halkına ben yürek teşekkür ediyorum.

* Polatlı İlçe Emniyet Müdürlüğü Ekipleri

Muazzam bir çalışma yaptılar, sadece caddeleri ve sokakları denetlemekle kalmadılar, sokağa çıkamayan tüm vatandaşların neredeyse imdadına koştular, eczaneden ilaç, vakıftan erzak derken müthiş bir çalışma ile 1. günün yorulanlarıydı onlar... Allah onları başımızdan eksik etmesin (Amin)

* Polatlı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ekipleri:

Polatlı Belediyesi tüm birimlerinin hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Bu krizi çok iyi yönetiyorlar ama Polatlı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerine ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün 3 saat yanlarında onları takip ettim, çalışmalarını yerlerinde gözlemleme fırsatım oldu. Gerçekten hiç susmayan telefonun başındaki Zabıta Memurları bir kere bile 'of' demedi. Bekledim, belki bir 'of' derler diye vallahi demediler, telefonu kapatırken bile 'kem küm' etmediler. Fırıncılar ile koordineli çalıştılar. Halkın ayağına hizmet götürmeye devam ettiler, yani Polatlılı hemşehrim Zabıta Ekiplerimize de ne kadar teşekkür etsek, azdır. Bu tarih insana hizmet anlayışıyla, hizmetin en iyisini yapan bu Zabıta Ekibini de unutmayacak, bu anlamda ben görevini başarıyla yapan Zabıta Müdürü Sabri Ünal Beyefendiyi ve o yüreği güzel ekibine teşekkür ediyorum. 

* Zafer ve Gözde Ekmek Unlu Mamülleri:

Polatlı'nın en ucuz ve en lezzetli ekmeğini yüksek gramaj ile satan hakkıyla işini yapan bu iki fırının misafiri oldum, onlar ile birlikte Zabıta'dan çıktım akşam 21:00'a kadar ekmek dağıtımında bulundum. Mahalle Mahalle gezdim ve 'ekmekçi geldi' diye bağırdım. İnsanları dinleme fırsatım oldu, hepsinin uzun uzuna bir hikayesi vardı. Ertan Erten ağabeyimi zaten tanıyorsunuz, AK Parti'den Belediye Başkan Aday Adayı idi, onunla başladık ve 1 kişiye 5 ekmek veriyorsak, 3'ünün parasını alıyor, 2'sinin parasını almıyorduk. Ekmek çiftli ve 1,5 TL  idi. 

Allah razı olsun, takdir edilecek bir çalışma ile bir gün ödül verilirse hani bu ödülü hak edecek Polatlı'da tek fırıncı Erten ailesi Polatlı halkı adına teşekkür ediyorum. 

Son olarak Polatlı Belediyesi Cumhuriyet Meydanı'nda ki kuşlara yem desteğinde bulundu ve bulunmaya devam ediyor. Gazeteciler sizlere son durumu aktarmaya devam ediyor. Şehirde her şey yolunda, kavga yok, kaza yok yani asayiş berkemal!

HAFTANIN HABERİ: Evinde sarma tütün ve ev yapımı viski yapmaya başlayan Polatlılı vatandaş İ.Y(41) en kısa sürede evinde coronavirüs aşı çalışmalarına başlayacağını duyurdu


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

DDDD

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık