- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 16 Mart 2021, Salı 11:56
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü , Polatlı İşletme müdürlüğünün arazisinden, sosyal medyada yaptığım görüntü paylaşımı oldukça ilgi gördü.
Köyümüze komşu olan çiftlik son 5 -6 yıldır, tahıl üretiminde felaket yaşıyor. Bu yılda yine 100 bin dekardan fazla tarlada buğday ve arpada yeterli çimlenme olmadı tohum öldü. Tigem yetkililerinin açıklaması şöyle olacak; "yeterli güz yağışı alınmadı". Bitişik tarladaki köylünün tarlası da aynı yağışı aldı ama tam çimlenme sağlandı ekin kardeşledi toprağı kapattı bahar gübreleri atıldı.
Köyümüze gidiş gelişte çiftlik arazisinden geçtiğim için çiftlik arazisini sürekli gözlemliyorum.
Geçmiş yıllarda hata yeni alınan mibzerlerin ayarını bilemedikleri için tohum çok derine düştü, çıkış yapamadı. Ekili arazide sürekli ekim hatası, şoför hatası meydana geldi, tarlada sıra araların normalin üzerinde boşluklar, ekilmeyen bölgeler oluştu.
Bu yılki hata, nadas geç yapıldı, tarla tavını kaçırdığı için nadas da kafa büyüklüğünde kesekler oluştu kesekler erimedi. Bizim köylüler 1. kazayağını çekerken çiftlik nadas yapıyordu. Yaz döneminde kesekler erimedi, kesekleri ağır merdane ile gömerek tarlayı düzlediler, bir bakıma kusurlarını gömdüklerini düşündüler. Ancak kusur şimdi ortaya çıktı, kesekli tarlada tohum öldü, çimlenme olmadı.
Tigem’ler deki sorunların geçmişi uzun yıllar öncesine özel dönemine, özelleştirme uygulamalarının başlangıcına dayanıyor, özelleştirmeye zemin hazırlamak için işletmeler kasıtlı olarak zarar ettirildi, devlet yumurtamı üretir zarara ediyor satalım mantığı bu günlerde geldi. Arazisi değerli sulak çiftlikler yok pahasına elden çıkarıldı, kıraç tarım arazisine sahip işletmeler elde kaldı , ama müşteri arama çalışmaları devam ediyor.
Tigem ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerine sayfalar yetmez, ama işletmelerin kurtuluşu için; işletmelerin üzerindeki siyasi baskı , taşeron sistemi kaldırılmalı, kadrolu mesleğinin uzmanı şoför ve makinistler tarafından traktör ve ekipmanlar kullanılmalı. Zarar eden işletmenin müdürü olağan üstü durumlar hariç, sorulu tutulup ihraç edilmeli. Mühendis, veteriner kadrosunda buluna teknik ekip bölümlerindeki zarardan sorumlu tutulmalı.
Yıllar önce biz köylülere örnek olan rehberlik yapan sözleşmeli tohum damızlık veren çiftliğin durumu içler acısı. Kısa vadede esprisi bir yana çevre köylerden, Sincik'den Hasan Taş, Hacımusa'dan Ali Tokmak, Şıhametli'den Hasan Şengül, Uzunbey'den Erol Paksoy, Toprakpınar’dan Muammer Kanlı gibi abilerimiz ekiplerin başına geçirilip personele ders vermeliler, masa maşında oturan toprağı avuçlamayan ziraat mühendisine, hayvan gübresine basmayan veterinere gerek yok.
MAKALEYE YORUM YAZIN
