- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararı POHA Haber'e değerlendiren Av. Özgür Erat, şunları söyledi.
Erat: "Özel bir şirkette çalışan işçicinin işten çıkarıldıktan sonra İş Mahkemesi'ne başvurması sonucu ve beraberinde yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini öne süren işçi yıllar süren hukuk mücadelesini kazanmış oldu. Yüksek mahkeme emsal bir karara imza atarak, özel sektör çalışanlarının kullanmadıkları yıllık izinlerinin ücretinin ödenmesinin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekti.Bunun için zaman aşımı süresinin beş yıl olduğuna hükmetti. Ayrıca avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağına hükmetti." dedi.
KULLANDIRILMAYAN İZİNLERİN ÜCRETİ İŞÇİYE ÖDENECEK
İş Mahkemesi’nin defalarca reddettiği davada son sözü söyleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllık iznini biriktiren özel sektör çalışanlarına müjdeli bir haber verdi.
Yüksek Mahkeme, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti.
ZAMANAŞIMI 10 YIL DEĞİL 5 YIL
İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zamanaşımı süresinin 10 yıl değil 5 yıl olduğuna dikkat çekildi.
YARGITAY KARARI
Kararda şöyle denildi:
“4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar’ hükmü yer almaktadır. Belirtilen düzenlemede iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kullandırılmamış olan yıllık izin sürelerine ait ücretin ücret niteliği özellikle vurgulanmıştır. İş Kanunu’nun 32. maddesinin 6. fıkrasına göre iş sözleşmelerinin sona ermesinde işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanun'dan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Aynı maddenin 8. fıkrasına göre ise ücret alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıldır.”
Kararda avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağı vurgulandı.






Kaynak:
POHA Haber
HABERE YORUM YAZIN

-
Avukat Semih Kalaycı: Alkollüyken kasko ödemez devri bitti!
-
Polatlı'da aileler başıboş köpeklerden dolayı tedirgin!
-
MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı partisinden istifa etti
-
Bahçeli: Büyükşehirlerde ortay adayla seçime gireceğiz
-
Yılmaz Tunç'tan yargı paketi açıklaması: 67 maddelik paket ocakta açıklanacak
-
Polatlı'da İYİ Partili seçmenin kararı değişmedi!
-
İlhami Teke 22 yıl sonra yeniden AK Parti Polatlı İlçe Başkanı oldu!
-
Ankara'da park halindeki araç yandı