Polatlı'nın en çok okunan habercisi

  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9748
  • GR ALTIN 2325.6
  • ÇEYREK 3826.1

Yangının seyrini değiştirecek inovatif itfaiye dronelar Polatlı'da üretilecek!

Türkiye’de ilk ve tek olarak SVC Defence tarafından geliştirilen itfaiyeci dronelar, Polatlı Belediyesi destekleriyle gerçekleştirdiği ilk başarılı uçuşun ardından üretim fabrikasının kurulması ile beraber altı ay içinde piyasaya sunulmaya hazırlanıyor.

Yangının seyrini değiştirecek inovatif itfaiye dronelar Polatlı'da üretilecek!
  • 24 Haziran 2021, Perşembe 17:22

Yangınla mücadelede seyri değiştiren droneların, anlık bilgi edinme, araştırma yapma, olay yerini inceleme ve en kısa sürede yangına müdahale etme donanımıyla hızlı ve etkili sonuçlar alması bekleniyor.

Yaz aylarının gelmesiyle beraber beşerî ve doğal nedenlerden kaynaklı meydana gelen orman yangınlarında her geçen gün teknolojik gelişmelerle birlikte mücadele yöntemleri de değişiklik gösteriyor. Can ve mal kaybı ile doğal tahribat gibi olumsuzlukları beraberinde getiren afetlerden biri olan yangınlarda, hızlı ve etkili müdahaleler hayati önem taşıyor. Son yıllarda gelişen teknolojiye bağlı yangın alanında inovatif çözümler de geliştiriliyor. Dünya çapında örneklerine rastlanan insansız yangın söndürme hava araçlarını Türkiye’de geliştiren SVC Defence’ın AR-GE çalışması olarak geliştirdiği dronelar, yangınların en hasarsız şekilde atlatılması konusunda çalışmalarına devam ediyor. Çin’in yüksek katlı binalarda ortaya çıkan yangını söndürmek için geliştirdiği itfaiyeci droneları gibi Türkiye’de ilk ve tek olarak yerli ve milli kaynaklarla itfaiye droneları üreten SVC Defence, ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Polatlı Belediyesi katkılarıyla ilk test uçuşunu yapan SVC Defence, droneların yangındaki başarısını kanıtlamış oldu.
 

Sevinç, “İnsansız hava araçları, can ve mal kaybını en aza indirmede itfaiyecilerimize destek olacak”

Fotoğraf çekme, görüntü alma, araştırma yapma gibi amaçlarla kullanılan dronelar günümüzde askeri amaçla kullanılmalarının yanı sıra inovatif projelerle yangınların seyrini de değiştirecek. SVC Defence tarafından geliştirilen itfaiyeci droneların, Polatlı’da kurulacak fabrikayla birlikte altı ay içinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Yangınla mücadelede anlık bilgi edinme, araştırma yapma, olay yerini inceleme ve en kısa sürede yangına müdahale etme donanımıyla hızlı ve etkili sonuçlar alması beklenen dronelarla ilgili bilgi veren SVC Defence Genel Müdürü Onur Sevinç, “Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın desteği ile araçlarımızın ilk test uçuşunu Polatlı’da gerçekleştirdik. Fabrikamızı da yine Polatlı’da kurup seri üretime başlayacağız. Bu anlamda Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Yangınla mücadele esnasında yangına müdahale ederken en büyük zorluk yangının olduğu mahalden kaynaklanıyor. Büyük itfaiye aracının dar sokaktan veya hatalı parklardan kaynaklı yangın mahalline gidememe, gittiğinde yangın yerinin itfaiye aracında fazlaca uzak veya zor ulaşılacak yerde olması yangına müdahaleyi her zaman zorlaştırmıştır. Bu da hem can hem de mal kaybına sebep olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle beraber teknoloji ikonu haline gelen insansız hava araçları, yangından kaynaklı can ve mal kaybını da en aza indirmede kahraman itfaiyecilerimize destek olacak” dedi.

Dronelar 120 metre yükseklikte 35 dakika uçuş yapabilecek

Sevinç, fabrikanın kurulmasıyla birlikte seri üretimle araçların yerli ve milli kaynaklarla geliştirileceğine dikkat çekerek, droneların yurt içi ve yurt dışı pazarına açılacağını vurguladı. Uzaktan kumanda sistemiyle çalışan hava aracı droneların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yasal sınırı olan 120 metre yüksekliğe çıkabileceğini ifade eden Sevinç, görev yükü ve çevre şartlarına göre ortalama 35 dakika uçuş yapabilen dronelar hakkında, “Yangın söndürme drone sistemlerimiz görevini en iyi yapacak şekilde tasarlanmıştır. Özellikle yüksek katlı binalardaki ve itfaiyenin geleneksel yöntemlerle ulaşmakta güçlük çektiği alanlara yangının büyümesine imkân vermeden hızlı bir şekilde müdahale etmek amacıyla tasarlanmıştır. Dronelar, 4-6 motorlu olup yüksek güçlü̈ şarj edilebilir lityum polimer bataryalar ile çalışıyor. Kollar ve pervanelerin katlanabilir olması; kolay muhafaza edilebilmesini, az yer kaplamasını ve rahat taşınabilmesini sağlıyor. Katlanmış vaziyetten görev yapacak hale getirilmesi çok hızlı bir şekilde tek kişi tarafından yapılabilecek. Araçlar aynı zamanda yangınla mücadele sırasında yangın bölgesinin durumunu uçarak gözlemleyip yer kontrol birimine eş zamanlı olarak görüntü̈ verisi aktarımı yapacak” bilgisini verdi.

İtfaiyeci dronelar kimyasal yangınlarda da kullanılabilecek

Hava araçlarına üç farklı özellikte aparat takılabileceğini belirten Sevinç, “İtfaiyeci dronelar; yukarıdan yangın söndürücü bomba atabilir, ileri doğru, camdan içeri yangın söndürücü kapsül fırlatılabilir ya da yukarıdan ABC yangın söndürücü ile püskürtme yaparak müdahalede bulunabilir. Araçlar, görev yükü̈ ve çevre şartlarına göre 35 dakikaya kadar uçuş̧ yapabilecek. Söndürücü ekipman veya batarya bittikten sonra sahada yeni ekipman ve batarya değişimi yapılıp kullanıma devam edilebilecek. Uygulamalar göstermektedir ki, bu üç tipin kombine kullanımı ile çok etkin bir söndürme ve yangının yayılmasında yavaşlatma mümkün. Özellikle yüksek ve klasik yöntemlerle ulaşılması güç yerlerde meydana gelen yangınların büyümesinin engellenmesi, mal ve can kayıplarının en aza indirilebilmesi için teknolojiden faydalanmak gerekmektedir. Yine kimyasal yangınlarda personelin müdahale edemediği durumlarda da rahatça itfaiyeci dronelarımız müdahale edebilecek” sözlerine yer verdi.

Beğendim 2 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Kaynak: POHA Haber

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
ANKET

DDDD

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık