2022 hasat sezonunun ilk hasadı olan 23 ton Kanola bitkisinin satışı gerçekleştirildi. Ürünün ilk 100 kilosu 130 TL/Kg fiyattan alıcı bulurken kalan ürünün tonu 12,39 TL’ye satıldı.
PTB Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu ve borsa üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen elektronik satış neticesinde Yeşilöz Mahallesi'nden Fahrettin Bayar'a ait 29 ton Kanola Bitkisinin satışı yapıldı. Ürünün ilk 100 kilosu sembolik fiyattan açık artırmaya sunularak kilosu 130 liraya alıcı buldu. Kalan 22 bin 900 kg ürün 12,39 TL/kg fiyattan satıldı. Ürünü Peker Bakliyat Tarım Ürünleri Tic. San. Ltd. Şti. adına Abdullah Peker aldı. Kanolanın sahibi Fahrettin Bayar'a, PTB Yönetim Kurulu Başkanı Toplu tarafından günün anısına hediye takdim edildi.
TSE STANDARTLARINA GÖRE 1.SINIF ÜRÜN
Ürün %43.4 yağ oranı ve %4.9 rutubet oranı ile TSE standartlarına göre 1.sınıf ürün olarak değerlendirildi. Polatlı Yeşilöz Mahallesinden Fahrettin Bayar’a ait Marcopolos cinsi kanola, 65 dekar sulu/nadas arazide ortalama 450 kg rekolte ile 29 ton hasat edildi.
ANKARA KALKINMA AJANSI HİBESİ İLE BORSAYA YENİ CİHAZLAR ALINDI
PTB Başkanı Yahya Toplu, satış öncesinde yaptığı konuşmada Ankara Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı kapsamında yürütülen projeye ilişkin bilgi verdi. Buna göre Polatlı Ticaret Borsasının Ankara Kalkınma Ajansı’nın Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştirdiği “Kırsal Alanda Tarımsal Üretim Çeşitliliği Teknolojik Yatırımlarla Artıyor” isimli projesi ile borsaya cihaz ve yedekleme sistemleri alımı yapıldı. 2.059.451 TL proje bütçesinin %90’ı Ankara Kalkınma Ajansı tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda alınan cihaz ve sistemler şöyle: DA7250 GP NIR Analiz Cihazı (1 Adet), GLUTOMATIC Sistem Cihazları (Glutomatic 2000 (Glüten) Cihazı, Santrifüj 2010 (İndeks) Cihazı, Glutork 2020 (Kuru Gluten) Cihazı), Falling Number 1000 Cihazı (1 adet), Hassas Terazi / (3 Adet), Yabancı Madde Tayin Cihazı (1 Adet).
ÜRÜN DESENİNİ GELİŞTİRMEK POLATLI ÜRETİCİSİNİN YARARINA OLUR
Başkan Toplu, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kalkınma Ajansının mali destek projesi kapsamında bir proje yürüttük. Bu proje kapsamında 2 milyon 59 bin TL destek aldık. Bu destekle DA7250 GP NIR Analiz Cihazı aldık. Yani hububatta, yağlıkta her çeşit üründe daha detaylı analiz için bu projeyi gerçekleştirdik. 3 tane Glutomatic cihaz aldık. Kuru glüten cihaz aldık. Falling Number 1000 Cihazı, 3 adet Hassas Terazi ve 1 adet Yabancı Madde Tayin Cihazı aldık. Yağlık bitkilerin de yağ oranı ve her türlü analizini yapmak üzere laboratuvarımızın hizmetini geliştirmeye devam ediyoruz. Çok arzu ettiğimiz girişimlerin içerisindeyiz. Ürün desenini çoğaltmak, üreticimizin gelirini artırmak için arayış içindeydik borsa olarak. Yıllar önce burada bahsetmiştim, üreticimiz yıllar itibariyle sulu tarım alanlarında tamamen soğan eker, 3-5 senede bir para eder, 4-5 sene soğan çöpe gider. O nedenle ürün desenini geliştirmek Polatlı üreticisinin yararına olur. Öncelikle mısırı bu bölgede bakanlık nezdinde ürün destek kapsamına aldık ve Polatlı’da mısır ekime başlandı.”
BUĞDAY 7 BİN LİRA, HER ŞEY ÜÇ KATINA ÇIKTI
“Kanola ürünü Yeşilöz köyünden gelmiş. Ürün sahibi Fahrettin Bayar. 65 dönüm yerde hasat etmiş 29 ton almış. Çok ciddi bir miktar 450 kilogram verim almış. Sulu ve nadas alanlarda ekilmiş. Kalitesi de TSE standartlarına göre birinci sınıf bir ürün. Yağ oranı 43.4, rutubet 4.9, yabancı madde 2.9. kanolanın muhafazası ve hemen satılmaması mümkün diye biliyorum. Kanola fiyatları kışın 16-17 bin liraya kadar çıkmış. Şimdi 12 bin lira civarında. Bu fiyatları üretici lehine geliştirmek için tıpkı buğday ve mısırda olduğu gibi zaman içinde satmak başarılı olur. Geçen sene 2 bin 500 lira olan buğdayın bu sene 7 bin 500 liraya çıkması üreticinin ürününü satmama yönünde bir eğilime yöneltti. Yine geçen sene TMO yani hükümetimiz müdahale için yurtdışından buğday getirdi. Bu senede yüksek fiyat vererek müdahale etmeye çalışıyor. Buda eklenince borsaya buğday az geldi. Ama bu da az değil. Arz artarken talep de azalırsa fiyatlar düşer. Dolayısıyla üretici aleyhine fiyatlar gelişir. Her şeyde bir hayır var. Buğday 7 bin lira her şey üç katına çıktı. Buğday satışının zamana yayılması hem üretici hem tüccarın hem de ülkenin yararınadır. Bugün 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü. Biz Sayın Kaymakamımız ve Vali’ye de bilgi vererek üreticimizin mağduriyeti olmasın diye satışa devam ediyoruz. Bu vesileyle hepinizin demokrasi bayramını kutluyorum.”
Yorum Yazın