NASA, 2025 yılında kaydedilen en güçlü Güneş patlaması olan X2.7 sınıfı bir patlama sonrası Dünya’ya doğru yönelen güçlü bir uzay hava olayı hakkında uyarılarda bulundu.
Söz konusu Güneş patlaması, Güneş'in her 11 yılda bir yaşadığı aktivite döngüsünün zirvesi olan "solar maksimum"evresinde meydana geldi. Bu dönem, Güneş lekesi aktivitesinde artış ve daha sık görülen, yoğun Güneş fırtınaları ile karakterize ediliyor.
NASA, patlamanın ardından oluşan koronal kütle atımı (CME) nedeniyle jeomanyetik fırtınaların, özellikle elektrik şebekeleri, iletişim sistemleri ve uydular üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda sektörleri ve kamuoyunu bilgilendirdi.
Radyo Kesintileri Yaşandı
Orta Doğu bölgesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen X2.7 sınıfındaki bu Güneş patlaması, yaklaşık 10 dakika süren geçici radyo kesintilerine yol açtı. Güneş'ten gelen ani ve yoğun radyasyon, Dünya’nın üst atmosferini etkileyerek haberleşme sistemlerinde aksamalar yaratabiliyor.
Aurora Gözlemleri Artabilir
Güneş fırtınalarının yarattığı teknik aksaklıkların yanı sıra, bu tür olaylar aurora adı verilen kuzey ışıkları gibi görsel doğa olaylarını da beraberinde getiriyor. İngiltere Meteoroloji Ofisi, 22 Mayıs'ta aurora aktivitesinin artmasının beklendiğini duyurdu.
Hazırlıklı Olunmalı
Uzmanlara göre bu tür Güneş olayları çoğu insanı doğrudan etkilemese de, nadir durumlarda GPS sistemleri, iletişim ağları ve elektrik altyapısında geçici kesintiler yaşanabilir. Bu nedenle ilgili sektörlerin NASA’nın uzay hava durumu uyarılarını yakından takip etmeleri ve gerekli önlemleri almaları öneriliyor.
Yorum Yazın