İYİ Parti İlçe Başkanı Muharrem Durukan, Yönetim Kurulu Üyeleri ilk olarak Polatlı Ziraat Odasına ziyarette bulundu.
Durukan ve beraberindekiler, Oda Başkanı Zekai Köseoğlu’na çiftçinin sıkıntılarını sordu. Çiftçinin başlıca sorunun girdi fiyatlarındaki artış olduğuna dikkat çeken Köseoğlu, ayrıca yeme içme sektöründe pandemi tedbirleri kapsamında işletmelerin kapalı olmasının soğan talebini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.
"MANSUR YAVAŞ'IN ANKARALI ÇİFTÇİYE DESTEĞİ BÜYÜK"
İYİ Parti Polatlı İlçe Başkanı Muharrem Durukan, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada; “Polatlı’mızın tarımı ve hayvancılığıyla ilgili Başkanımızla görüş alışverişinde bulunmak, tarımda olan sıkıntıları konuşmak için geldik. Herkesçe bilinen tarım politikasındaki sıkıntılar, tarım planlamasındaki sıkıntılar, girdi maliyetlerinin yüksek olması gibi başlıca nedenler tarımı sıkıntıya sokuyor. Ayrıca Polatlı’nın Sakarya boyundaki köylerin Gökpınar Barajından dolayı sulama sıkıntısı var. Bir an önce bitirilip Polatlı’ya su verilmesi gerekiyor. Polatlı için neler yapabiliriz, odamızın faaliyetleri hakkında Başkanımızda bilgi alacağız. Büyükşehir’in soğan alımı var. Başkanımızda bu konuda aracı oluyor. Bu konularda genel olarak bilgi almak için ziyarette bulunduk. Amacımız hem nezaket ziyareti hem de görüş alışverişinde bulunmak.".
"SOĞAN BU SENE ÇİFTÇİNİN ELİNDE KALDI"
Ziyaretten dolayı İYİ Parti'ye teşekkür eden Polatlı Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu, şunları söyledi: "Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları olarak hep beraber bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Bence Türkiye’deki tarımın en önemli sorunu arz ve talebin dengede tutulamamasıdır. Sağ olsun Mansur Başkanımız nohut fiyatları düşünce devreye girdi. Ankara’nın on altı ilçesinden dört yüz kırk altı ton nohut topladı. Nohut fiyatları birden dört liranın üzerinde çıktı. İki bin iki yüz-iki bin üç yüz liraydı. Mansur Başkan alım yapacağım deyince dört liranın üzerine çıktı. Soğanın bu sene üretim fazlası vardı. Sağ olsun Başkanımıza söyledik onlarda Mansur Başkan’a iletti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Soğan Üreticileri Birliği bir anlaşma yaptı. Birlikte çitçilerimizden bin liraya alıyorlar. On kiloluk çuvallarda nakliye dahil işçilik yaptırıyor. Günlük elli veya yirmi beş ton civarı alım yapıyor Büyükşehir Belediyesi. Fakat bu da yeterli olmadı. Amaç piyasanın canlanması, çitçinin zarar etmemesiydi ama olmadı. Çiftçimizin elinde yüz yirmi-yüz otuz ton civarında soğan var. Alınan bin üç yüz elli ton kurtarmadı. Biz tüm belediyelere yazı yazıp gönderdik ama diğer belediyelerle irtibata geçilmesini istiyoruz. Çünkü Büyükşehir Belediyeleri bizden ihalesiz doğrudan alım yapabiliyor. Birliğe üye olmayıp soğanlarının alınmasını isteyen yirminin üzerinde talep var. Birlikler, kooperatifler kanununda üyenin dışında alım yapma imkanımız yok. Üyelerimizde bin üç yüz elli ton soğanı karşılayamazsak onlardan da üye yapıp birer kamyon alma niyetimiz var. Talepler sırf Polatlı ile sınırlı kalmıyor. Sivrihisar’dan, Ayaş’tan, Gölbaşı’ndan arıyorlar, Kızılcahamam’dan arayan bile var büyükşehir soğan alıyormuş soğanımız var diye. Herkesten de alma imkanımız yok. Mart ayının ortalarına kadar bekleyebilir soğan ama yarı yarıya fire çıkar. Bir ay içinde bitmesi gerekiyor." dedi.
Yorum Yazın