Polatlı Belediyesi öncülüğünde kurulan Gordion Alan Başkanlığı bünyesindeki Danışma, Eşgüdüm ve Denetleme Kurullarınca onaylanan Gordion Yönetim Planı ve Adaylık Dosyası; Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından UNESCO’ya iletilen dosya için UNESCO Merkezi tarafından 2022 Yılı Haziran Ayı’nda alınacak olan nihai karar amacıyla Gordion Antik Kenti’nde yıl boyunca sürecek incelemeler başlatıldı. Başkan Yıldızkaya’nın yakından takip ettiği çalışmalar neticesinde UNESCO’ya iletilen Adaylık Dosyası incelenerek; Gordion Antik Kenti 2022 Yılında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne Türkiye’nin 19. Kültür Varlığı olarak girecek.
ADAYLIK SÜRECİ ADIM ADIM BAŞARIYLA YÜRÜTÜLDÜ
Tarihi Turizminde Polatlı’yı bir basamak daha yukarı taşımak amacıyla ‘Dünya Polatlı’yı Tanıyacak’ sloganıyla 2015 yılından bu yana Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için Polatlı Belediyesi tarafından bir çok ilke imza atıldı. 18 – 20 Eylül 2015 tarihinde Avrupa Miras Günleri Polatlı Belediyesi ev sahipliğinde Gordion’da gerçekleştirildi. Son altı yıllık süreç içerisinde 40.000’den fazla öğrenci; Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi rehberliğinde Antik Kenti ziyaret ederek; fotoğraf etkinlikleri ve gezi programları aracılığıyla kültürel mirasın önemi hakkında bilgilendirildi. UNESCO Adaylık süreci farkındalık ve eğitim çalışmaları kapsamında 15 -16 Mart 2017 tarihlerinde merkezi İstanbul’da bulunan Dünya Mirası Gezginleri Derneği Polatlı’ya davet edilerek eğitim kurumlarında çalışmalar yürütüldü. Öğrencilere kültürel miras konusunda bilgilendirmeler ve eğitimler yapılarak Patrimonito (Dünya Mirası Koruyucusu) ünvanı verildi.
GORDİON MARATONLARI VE BALON TURLARI İLE BİRÇOK İLKE İMZA ATILDI
Geleneksel Gordion Maratonu 2018 Yılından bu yana Antik Kent çevresinde oluşturulan rota üzerinde gerçekleştirilerek; dünyanın dört bir yanından yüzlerce sporcunun Polatlı’da bir araya gelmesi sağlandı. Gordion Antik Kenti üzerinde gerçekleştirilen Balon Turları aracılığı ile yüzlerce ziyaretçinin tarihe gökyüzünden tanıklık etmesi sağlandı. Polatlı Belediyesi 6 yıldır yürüttüğü faaliyetlerle adaylık sürecinin eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerini büyük oranda tamamlayarak tüm Türkiye’de kültürel mirası ile dikkat çekti. 2018 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Polatlı’da Gordion Alan Başkanlığı ofisi kurularak tüm çalışmalar ikinci bir safhaya taşındı. 2017 yılında Gordion için Polatlı Belediyesi tarafından hazırlanan Arkeo Park Projesi Avrupa Birliği Fonlarından destek almak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay beklerken; Alan Başkanlığı teknik ekibi tarafından bölgedeki tüm Tümülüs ve höyüklerin durumu tespiti yapılarak, fotoğrafları çekilerek dosya sürecinin bir ayağının daha tamamlanması sağlandı.
SON ADIM İÇİN GÖZLER UNESCO DÜNYA MİRASI MERKEZİ’NE ÇEVRİLDİ
Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Mustafa Kaymak’ın Gordion Alan Başkanı olarak atanması ile birlikte Alan Başkanlığı’na bağlı Danışma, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulları oluşturularak çalışmalara hız kazandırıldı. Alan Başkanlığı tarafından onaylanan Gordion Antik Kenti Adaylık Dosyası ve Yönetim Planı; UNESCO Dünya Miras Merkezi’nden ön değerlendirme alınabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Polatlı Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gordion Kazı Başkanlığı ve ilgili diğer kurumların işbirliğince gerçekleştirilen çalışmalarla Gordion Antik Kenti’nin Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için nihai hedefe ulaşıldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından UNESCO’ya iletilen dosya için UNESCO Merkezi tarafından 2022 Yılı Haziran Ayı’nda alınacak olan nihai karar amacıyla Gordion Antik Kenti’nde yıl boyunca sürecek incelemeler başlatıldı. Başkan Yıldızkaya’nın yakından takip ettiği çalışmalar neticesinde UNESCO’ya iletilen Adaylık Dosyası incelenerek; Gordion Antik Kenti 2022 Yılında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne Türkiye’nin 19. Kültür Varlığı olarak girecek.
Yorum Yazın