Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Avcı mesajında, "Olağanüstü koşullar yaşayan yerel basınımıza, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde olağan cümlelerle, sıradan cümlelerle kutlama mesajları yazmak yerine, yaşadıkları zor koşullarındalığıyla, gerçekten nasılsınız diye sormak gerektir" dedi.
Başkan Avcı, "Bizler, yurttaşımızın mutfağında, market etiketinde, faturalarında, çarşısında, pazarında bire bir yaşadığı enflasyonun TÜİK'in açıkladığı gibi yüzde 14.60 olmadığını, bunun kat be kat üzerinde olduğunu savunanlarız. Pandemi süreci boyunca da sahada esnafımızla, emekçimizle gerçek enflasyonu birlikte yaşıyoruz. Çözüm önerilerimizi paylaşıyoruz. Cumhur İttifakının yereldeki temsilcileri, yerel basın emekçilerimize geçen yıl 85 TL'den aldıkları bir top kağıt bu yıl 120 TL ise enflasyon nasıl yüzde 14 oluyor açıklamasını yaparlar diye umuyorum. Kalıp ücretlerindeki artış yüzde 40'tan aşağı değilken enflasyon nasıl yüzde 14'ün üstünde oluyor açıklamasını, basın emekçilerimize yaparlar diye umuyorum. Zira matematikte 4 işlem; toplama, çıkarma, çarpma, bölme TÜİK beşinci, altıncı işlemi icat ettiyse?"
BASIN KURULUŞLARINA NE KADAR DESTEK YAPILACAK?
Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, "Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekillerimiz, her yıl TBMM’ne özellikle 'Yerel Basının Sorunları' ile ilgili önergeler verdi. Gazeteler için tiraj ve basın ilan payları, internet siteleri için ziyaretçi sayısı, televizyon için ise izlenme oranlarına göre yıllık olarak değerlendirerek kategorisine göre yaptığı fiyatlandırma uygulamasını; yerel medyanın içinde bulunduğu şartlar da gözeterek yapması uygun değil midir? Bu konuda bir girişimde bulunulmakta mıdır? Yerel gazetelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için en önemli giderleri arasında yer alan baskı, kağıt vb. giderlerin azaltılması yönünde çalışmalarınız var mıdır/olacak mıdır? Yerel basın kuruluşlarının aldığı kamu ilan gelirlerinin önemli bir bölümünün ödediği vergi ile geri alındığı da düşünüldüğünde yerel basın kuruluşlarına katkı sağlayacak ve bu kurumları ayakta tutacak yeni düzenleme ya da düzenlemeler gündemde midir? Basın İlan Kurumu’nun yerel basın organlarından aldığı yüzde 15’lik komisyonda indirime gidilmesi düşünülmekte midir? Sözü edilen bu kaynak hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Son beş yılda bu kaynaktan hangi amaçlarla, nerelere harcama yapılmıştır? Son 3 yılda geçmişi 15 yıldan fazla olan ve çeşitli nedenlerden kapanmak zorunda olan yerel gazete sayısı kaçtır? Yerel gazetelerin en önemli kaynağı olan resmi ilanların artırılması konusunda yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir? Bu yıl için yerel basına yapılacak destek miktarı ne kadardır? Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere hangi basın kuruluşlarına ne kadar destek yapılacaktır? sorularını kapsayan soru önergelerimiz komisyonlarda ve Genel Kurul’da Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Basın Özgürlüğü noktasındaki önergelerimizde keza aynı şekilde... Hazır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Yerel Basınımızı ziyaret edecek olan Cumhur İttifakı’nın yereldeki temsilcileri yukarıda paylaştığım soru önergelerinin partilerinin milletvekillerince neden reddedildiğinin açıklamasını yapabilirler umarım’’
KORONAVİRÜS AŞISINDA BASIN EMEKÇİLERİDE ÖNCELİKLİ OLSUN
Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı İlçe Başkanı Bilal Haşim Avcı, "Her 10 Ocak, bir önceki 10 Ocak ile aynı, sıradan, kuru kuru kutlama mesajlarını bir yana bırakalım. Gazeteci pandemi sürecinde sahada... Kalabalık ortamlarda, fotoğraf makinası ile birlikte ortada, Türkiye’de 15 gazeteciyi Koronavirüs sebebiyle kaybettik. Koronavirüs illeti ile boğuşan gazetecilerimiz var. Aşılama programında Basın Emekçisi kardeşlerimiz risk grubunda sayılarak öncelikli olmalı. Haber Editörü, Muhabir, Sayfa Editörü, Dağıtıcı, Reklam-Abone ve tahsilat birimlerindeki kardeşlerimizin hakettikleri maaşları almaları için destek sağlanmalıdır. Pandemi süreci öncesinde yaşanan ekonomik sıkıntılar pandemi ile birlikte pik yaptı. Kapanan işyerleri, gazetelerimize abone kaybı olarak yansıdı. Basım Maliyetleri öyle yüzde 14 vesaire değil yüzde 40'ları aşan ciddi oranda arttı. Hal böyle iken Basın İlan Kurumu Pandemi süreci boyunca özellikle yerel basınımızdan resmi ilan noktasında yüzde 15'lik kesintiyi almıyorum diyebilir. Gazetelerin ilan ve reklam noktasındaki gelirlerindeki KDV yükü makul bir orana indirilebilir. Kira konusunda stopaj muafiyeti uygulanabilir. O zaman gerçekten 10 Ocak’lar hakkıyla kutlanabilir."
Yorum Yazın